Genetik Hastalıklar Tedavide Tamamlayıcı Doğal Ürünler

Cin1, Cin2, Cin3

Cin1, Cin2, Cin3 ve Smear Nedir?

Cin1, Cin2, Cin3 Smear rahim ağzından kanser gelişmeden önce kanser öncülü prekanseröz lezyonları değişikleri saptamak için alınan örnektir. Bazen hiçbir anormallik olmadan smear sonucu anormal olabilir. Ancak, anormal smear sonucu olan çok az hastada kanser saptanır.

HPV FORUM SİĞİL FORUM
HPV den Siğilden Kurtulanlar Yenenler.

Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır. 

Anormal Smear
Her anormal smear sonucu kanser varlığını işaret etmez. Her ne kadar anormal smear sonucu olan bazı kadınlarda prekanseröz lezyonlar veya CIN saptansa da bu lezyonlardan tamamen kurtulmak çok kolaydır.

Uygunsuz Smear
Smear için alınan örneğin inceleyen sitolog tarafından değerlendirme için yetersiz olduğu anlamına gelir. Bunun pek çok sebebi olabilir. Örneğin laboratuara taşınma aşamasında veya preparatın hazırlanma aşamasında bir sorun yaşanmış olabilir. Smear sonucunun uygunsuz olması smear’in anormal olduğu anlamına gelmez , smearin sitolog tarafından okunamadığı anlamına gelir. Bu nedenle endişelenecek bir şey yoktur.

Prekanseröz lezyonlar nedir ve CIN ne anlama gelir?
Prekanseröz lezyon eğer tedavi edilmezse kansere dönebilecek doku anlamına gelir. Ancak kesinlikle kanser başlangıcı anlamına gelmez. Serviksteki böyle lezyonlara servikal intraepitelyal neoplazi veya kısaca CIN denir.

Bu terim serviksin yüzeyindeki değişikliklere verilen isimdir ve bu lezyonlarda hastalığın yayılımı yoktur. CIN’ların ciddiyetine göre CIN1’den 3’e kadar farklı sınıflaması vardır.

Serviks kanseri gelişme riski CIN derecesi ile ilişkilidir. CIN1’ler çoğu kez hiçbir tedavi verilmeden normale dönebilmektedir. CIN1’den kanser gelişme risk çok düşüktür.

Ancak CIN 2 ve 3 bazen kansere dönebilir. CIN2 ve3’ün ne kadarının kansere döneceğini net olarak bilemediğimiz için tedavisiz izlem kabul edilemez. Servikal glandüler intraepitelyal neoplazi adını verdiğimiz serviksin iç kısmındaki prekanseröz lezyonlar da servikste görülen nadir lezyonlardır.

CIN Nedenleri Nelerdir?
CIN ve servikal kanserlerin neredeyse tümünde bir virüs olan Human Papillmavirüs HPV enfeksiyonu vardır. Ancak pek çok kadın herhangi bir hastalık olmadan HPV enfeksiyonu taşıyıcısı olabilir. Bu kadınların küçük bir kısmında anormal smear saptanır ve daha da az hastada servikal kanser gelişir.

Çoğu hastada HPV cinsel ilişki sırasında bulaşır. HPV enfeksiyonu için herhangi bir antibiyotik tedavisi yoktur. HPV enfeksiyonlarının yol açtığı anormal smear sonuçları daha ileri tetkik ve tedavi gerektirir.
HPV enfeksiyonunu saptamak için testler geliştirilmekle beraber henüz günlük kullanıma girmemiştir. HPV’ye karşı aşı geliştirilmiş olmakla beraber, bu aşılar koruyucu aşılardır ve virus ile karşılaşmış hastalarda veya CIN gelişmişse etkili değildir.
Sigara kullanımı da özellikle HPV virüsünün etkisini arttırarak servikal değişikliklere neden olur. Bu yüzden sigarayı bırakmanız önerilmektedir.

 

Smear Sonucu
Smear aldırdığınız zaman çıkan sonuçları mutlaka doktorunuzla konuşarak yapılması gerekenleri öğrenmelisiniz.

 

Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi serviksi daha detaylı incelemeyi sağlayan bir yöntemdir. Servikse çıplak gözle bakmak yerine özel bir mikroskop yardımıyla değişiklikler incelenir. Bu tetkik smear alınmasından biraz daha uzun zaman alabilir ancak size ağrı veren bir muayene yöntemi değildir, ayrıca tetkik esnasında doktorunuz size neler olduğu ile ilgili bilgi verecektir.

CIN Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Prekanseröz lezyonları veya CIN’ları tedavi etmek için pek çok yol vardır.

Tedavi seçenekleri:
Koterizasyon: Rahim ağzının yakılması işlemidir.
Krioterapi Dondurma: Rahim ağzının dondurularak tedavisi işlemidir.
LEEP: Anormal alan elektrik teli yardımıyla çıkarılır. Bu teknik genelde servikse lokal bir uyuşturma işlemi sonrası uygulanır. Bu uygulaması kolay ve güvenli işlem çok iyi sonuçlar verir.
Konizasyon: Rahim ağzının bir kısmının lokal veya genel anestezi altında çıkarılması işlemidir. Oldukça güvenli ve iyi sonuç veren yöntemlerden birisidir.
Anomalinin yeri ve büyüklüğüne göre bir tedavi yöntemi yerine diğeri seçilebilir. Tüm tedavi yöntemleri büyük oranda etkilidir.

Tedavi Sonrası Beklenti Nedir?
Eğer tedavi lokal anestezi altında uygulanmışsa anestezinin etkisi geçtikten sonra kramp şeklinde ağrı hissedilebilir. Ağrıyı gidermek için ağrı kesiciler kullanılabilir.
Eğer LEEP uygulandıysa tedavi sonrası bir süre lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu genelde 2 hafta sonra geçer ancak 4-6 haftaya kadar uzayabilir. Kanama miktarı fazla olmamalı ve zaman içinde azalmalıdır.
Tedavi sonrası 4 hafta cinsel ilişki yasaktır. Aynı zamanda bu sürede tampon da kullanılmamalıdır. 2-4 hafta banyo yapmamanızı ve yüzmemenizi de öneririz.

Takip
Anormal smear sonucunda tedavi aldıysanız bir süre sonra tekrar smear kontrolü gerekir. Bu süreyi doktorunuzla konuşmanız gerekir. Bu tedavinin ne kadar etkin olduğunu göstermek için gereklidir. Pek çok klinikte tedaviyi değerlendirmek için tedavi sonrası kolposkopi yapılır. CIN derecesine bağlı olarak eğer herşey normalse belirli aralarla smear kontrolü gerekir. Eğer smearde herhangi bir anormallik saptanırsa tekrar kolposkopi yapılır.

İlgili Yazılar

Tarama Testleri

Tarama Testleri Tarama Testleri HPV virüsü Genellikle rahim ağzı kanserinin oluşması yıllar sürer. HPV virüsü Bu süre içinde HPV enfeksiyonu rahim ağzı üstündeki veya çevresindeki hücreleri anormal hücreler haline getirir. HPV virüsü Smear testi Pap smear veya servikal sitoloji taraması anormal hücre değişimlerini erken evrede saptayarak HPV virüsü kansere dönüşmeden tedavi edilmelerine olanak sağlar. HPV […]

Devamını Oku

Kondiloma

Kondiloma Kondiloma Genital Siğil Human Papilloma Virüs HPV sık rastlanan bir virüs çeşididir. Genital Siğil Bir DNA virüsüdür ve siğiller, papillomlar, serviks kanserine neden olur. Kondiloma Genital Siğil Cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu, yaşamlarının bir döneminde bu virüs ile karşılaşırlar. Kondiloma Genital Siğil HPV virüsü erkekte penis üzeri ve genital bölgede , kadında dış genital organlar, vagina […]

Devamını Oku

Genital Siğiller

Genital Siğiller Genital Siğiller Kadının korkulu rüyası, eşler arasında ciddi güvenlik sorunu yaratan viral hastalık olan Genital Siğiller günden güne fark edilmeden Genital Siğil virüsü yayılmaktadır. Adeta Seksin düşmanı olarak karşımıza çıkan Genital siğiller Vücutta uzun zaman varlık göstermeden sessizce bekleyen, ilk temasla harekete geçip, ortalama 8 hafta içinde varlığını gösteren ve yaygınlaşan hastalık, virüs tipi […]

Devamını Oku